Azi, 12 decembrie, Sfântul Spiridon, cel care aduce spor și sănătate în casa ta! De ce femeile nu au voie să lucreze, cum te aperi de rele și ce să faci ca să ai câștig

În calendarul ortodox, marți, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Spiridon al Trimitundei. Această zi este una de mare sărbătoare, marcată în calendar cu cruce neagră și dezlegare la pește, zi în care femeilor le este interzis să lucreze.

Datorită minunilor săvârşite în întreaga lume, Sfântul Spiridon a fost denumit şi „Sfântul călător”. Alergând prin toată lumea să îi ajute pe cei care au nevoie de el, se spune că sfântul îşi toceşte periodic încălţămintea, nişte papuci din mătase.

Astfel, preoţii de la catedrala din Corfu îi schimbă anual îmbrăcămintea şi încălţămintea tocită, pe 12 decembrie. Hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume. Acesta este şi motivul pentru care, în cântările Acatistului său spunem: „Bucură-te că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălţămintele tale slujesc ca dovadă“.

Sf Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Spiridon a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos, el participând şi la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.

În jurul anului 295, în timpul persecuţiilor duse de împăratul Maximian, Spiridon este arestat şi exilat pentru o perioadă. Sfântul a murit în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda. În anul 1453, Moaştele Sf Spiridon au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află şi în ziua de azi.

12 decembrie, ziua în care femeile nu au voie să lucreze
Potrivit tradițiilor, în ziua prăznuirii Sfântului Spiridon, pentru sănătatea familiei, sporul casei, și câstiguri, femeile nu trebuie să muncească. Fiind zi de mare sărbătoare nu se coase, nu se spală, nu se gătește și nu se fac alte munci gospodărești.

Tot în această zi atât femeile, cât și restul familiei trebuie să se roage pentru ajutor și sănătate Sf Spiridon.

Se zice că Sfântul Spiridon aleargă şi astăzi grabnic la cei care îi cer ajutorul, iar o altă minune este faptul, că în fiecare an, pe 12 decembrie i se schimbă papucii cu care sunt încălţate sfintele moaşte, căci din mărturiile unor clerici reiese, că pentru perioade scurte de timp, trupul sfîntului nu mai este prezent în raclă, iar atunci când revine, este cald si prăfuit, iar papucii uzaţi de atâta umblat.

Ce să faci ca să ai câştig? În credinţa populară se spune că Sfântul Spiridon îi apară pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni şi îi pedepseşte pe cei care îl nesocotesc. “Prin tradiţie, Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie-bună. Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se lucrează în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie. La sate nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă, iar animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.