Zi mare în calendar! Sfânta pomenită astăzi te ferește de toate relele! Rugăciunea pe care e bine s-o zici azi, pentru sănătate și împlinirea tuturor dorințelor!

Biserica Ortodoxă o prăznuiește vineri pe Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia. La mulți ani sărbătoriților!

Sfânta Iuliana a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Era fiica unor părinți bogați, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan.

Iuliana a refuzat să se căsătorească cu Eleusie, motivând că nu este creștin. Din această cauza, tatăl fetei o va da în mâinile lui Eleusie, spre a fi judecată și pedepsită. Pentru că a refuzat să se închine idolilor păgâni, Iuliana a fost spânzurată de par, i s-au ars părți ale trupului cu fiare înroșite și a fost aruncată într-un cuptor încins, din care a ieșit nevătămată. Văzând cele întâmplate, 500 de bărbați și 130 de femei au lepădat credință păgâna. Din porunca lui Eleusie toți au fost uciși, împreună cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Rugăciune la ziua numelui
„Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viață ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din întunericul neființei și viață mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijineste în necazuri și-mi întâmpină trebuințele. Tu ești Cel ce priveghezi asupra mea, indreptezi pașii mei în calea binelui și mă aperi de ispite. Când mă rătăcesc, Tu mă întorci în calea poruncilor Tale,- când mă poticnesc, Tu mă sprijinesti; când cad, Tu mă ridici,- și când păcătuiesc, Tu mă întorci și-mi deschizi părințeștile Tale brațe. O, cât de multe sunt datoriile mele către Ține, pentru că mi-ai dat viață și mi-ai dat în toate zilele semne despre părintească Ta bunătate și îngrijire.

Plin, așadar, de vie recunoștință, Ție îți închin toate zilele vieții mele, și mai ales această zi de sărbătoare pentru mine, și mă rog cu umilință că bunătatea Ta să nu mă părăsească în tot timpul vieții mele, și înțelepciunea Ta să mă povatuiasca totdeauna în calea binelui și fericirii, pentru rugăciunile și mijlocirile sfântului (al cărui nume îl porți) și ale Preacuratei Maicii Tale. Amin”